Σύντομη Ιστορία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου

1983 Το αρχοντικό της οδού Ιπποκράτους αρ. 17 ήταν ετοιμόρροπο και έτοιμο για κατεδάφιση, όταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης Ιστορικού μουσείου της πόλης της Λευκωσίας. Και ενώ οι εργασίες κατεδάφισης είχαν ήδη αρχίσει, το κτίριο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη για να στεγάσει το Ιστορικό Μουσείο της Λευκωσίας.
1984 Υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Δήμου Λευκωσίας και άρχισαν αμέσως τα έργα ανακαίνισης και οργάνωσης του κτιρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ονομάσει το Μουσείο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προς τιμήν του δωρητή και χορηγού του.
1986 16 Απριλίου, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.
1989 20 Απριλίου, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Ήταν το πρώτο Ιστορικό Μουσείο της Κύπρου με σύγχρονες μουσειακές εγκαταστάσεις και αντιλήψεις.
Το φθινόπωρο, του ίδιου χρόνου, με στήριξη του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου ξεκίνησαν Εκπαιδευτικά Προγράμματα.
1991 Η Επιτροπή του Βραβείου του Ευρωπαϊκού Μουσείου, η οποία ενεργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακήρυξε το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο σε Μουσείο της χρονιάς 1991.
1999 Το Μουσείο έκλεισε για το κοινό με σκοπό την ανακαίνιση των αιθουσών του. Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες «Λευκωσία» και «Αγγλοκρατία» καθώς και η αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
2000 19 Μαΐου, επαναλειτούργησε το Μουσείο.
2001 Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αγόρασε παραπλήσιο κτίριο – ένα μικρό παραδοσιακό σπίτι του τέλους του 19ου αιώνα – στην οδό Σόλωνος αρ. 18, με σκοπό την επέκταση και δημιουργία περισσότερων εκθεσιακών χώρων.
31 Δεκεμβρίου, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας για την αγορά του κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 15 με σκοπό την επέκταση του Μουσείου.
2003 Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Σόλωνος 18.
2006 20 Μαΐου, εγκαινιάστηκε η νέα επέκταση του Μουσείου με το «Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» στην οδό Σόλωνος αρ.18.
2008 Απρίλιος, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του Μουσείου στο κτίριο της οδού Ιπποκράτους 15 για τη δημιουργία της Πτέρυγας «Κωνσταντίνος Λεβέντης».
2010 9 Ιανουαρίου, επαναλειτούργησε ανακαινισμένο το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο και με ανανεωμένη τη παρουσίαση των συλλογών του.

Copyright © 2023 The Leventis Museum. All rights reserved. Website by Cape IT Ltd